ÉLETVEZETÉS

Életvezetési mentor: Bakator Péter
Ülések módja: Személyes, Online (Videochat)
Ingyenes konzultáció: Tájékozódó jellegű beszélgetés egyéni ülések előtt, melynek célja a lehetőségek tisztázása és egymás megismerése. A konzultáció hossza ~10 perc.


SZELLEMISÉG – INSPIRÁCIÓ

Holisztika
A szemlélet alapján nem csak a tüneteket, hanem a hozzám forduló általános fizikai és pszichés állapotát, környezetét, kapcsolatait, együttműködésnek, együttélésnek feladatait is figyelembe vesszük.

Sámánizmus
Cserga (izzasztó kunyhó szertartás), Dobszerda, Faölelés.
A sámánizmus szerint a létezésben minden egy egységet képez, ez az Isteni elv. Egy vagyok éggel és földdel benne és rajta minden létezővel. Minden a rokonom.
A földi lét célja a megtapasztalás amit szellemként nem tudunk megélni. Ilyenek például az ízek, az illatok, a színek, az érzelmi állapotok megélése és megértése. Életünk során megtapasztalhatjuk a szélsőségeket és szabad akaratunkkal választhatunk, így megtudjuk, hol az igazság.

Magyar nyelv
Mert ez a valóság nyelve.
“Az emberi gondolatok, érzelmek közvetítésére szolgáló nyelvek közül, egy kevéssé ismert nyelv, a Magyar az, amelyet a legkifejezőbbnek tartok”
Giuseppe Gasparo Mezzofanti bíboros – 1817, ötvennyolc nyelven írt, és százhárom nyelven értett és beszélt

Feldmár András
magyar-kanadai pszichoterapeuta
“Engem nem lehet megjavítani. Olyan nincs! Senki sem tudja, milyen egy jó Feldmár András.”

Csikszentmihályi Mihály
magyar-amerikai pszichológus
Flow elmélet. Amikor a feladat komplexitása és a talentum pontosan találkozik. Ha valami ennél nehezebb, ott szorongás jelenik meg, ami ennél könnyebb, az unalmas. A flow mellékhatása a boldogság. A boldogságot nem lehet elérni, nem lehet célként kitűzni, de ha úgy éled az életed, hogy flow-ban vagy, akkor boldog vagy.

Csong An Szunim
zen mester, apát
Eredeti Fény Zen Közösség és Templom, Mindennapi zen, Dharma-beszédek, Elvonulások, Kóanok.
“Most a zen tanítás a mindennapi életről szól, és a mindennapi élet részét képezi a zen meditációs ülés, és a nem mozduló tudat gyakorlása is.
Tedd félre pillanatról pillanatra a véleményed, haladd meg a tapasztalataid és ne engedd, hogy a külső helyzet uralkodjon rajtad. Tartsd meg a tiszta tudatot valamint irányvételt, és amikor teszel valamit, akkor csak tedd. Ez a mindennapi zen.”


AMIKRŐL ÉRDEMES BESZÉLNI

Másik szempont
Egy őszinte beszélgetés során kibogozhatjuk, hogy tulajdonképpen mi is történik veled. Így közöttünk megmutatkozhat az igazság.

Ha úgy érzed őszinte életvezetési beszélgetésre, útkeresés segítségre, lendületre, bátorításra van szükséged vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.
Az életed élni és nem túlélni kell. Személyes, szép, tartalmas és boldog pedig úgy lehet, ha tudatosan figyelsz.

Célok nélkül nem tudhatod, hogy a saját utadon haladsz-e.
“Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.” (Seneca)

Érezted már, hogy már megint elmúlt egy hónap vagy egy év is, és mégsem történt veled semmi érdemleges? Benne vagy a napi mókuskerékben munka, pihenés, evés, alvás,… de ezen kívül nem tettél semmi szerinted értelmeset, semmi olyat, ami változást hozott volna az életedbe!

  • Ha nincsenek konkrét céljaid, akkor Te sem látod át, mit kellene tenned azok eléréséhez ma, holnap!
  • Ha a konkrét céljaid nincsenek kitűzve a jövődbe, akkor a vágyak csak lebegnek.
  • Célok nélkül nincs teremtő motivációd, ami elindítana a cselekvés útján.
  • A célok aktivizálják a tudatalattidat, a belső figyelmet, hogy segítsen a megvalósításában.

Olyan ez, mint amikor beszállsz a taxiba, de a sofőrnek nem mondod meg, hogy hova menjen. Ha el is indul az autó kicsi az esély, hogy a célod felé visz. Ahhoz, hogy a neked megfelelő irányba induljon, meg kell határoznod a célt és meg is kell tudnod fogalmazni! Ha nincs célunk, nincs feladatunk, nincsenek terveink, akkor ellaposodik az életünk.
Szóval a kitűzött cél legyen kellően távoli és számunkra érdekes, de ne elérhetetlen, kihívásokkal teli, de nem stresszes. Minden rendben, ha elsőre nem sikerül elérni. Például egy nem szeretett tulajdonságunk elhagyása elég nemes feladat. Ráadásul nem csak a saját hasznunkra válik, hanem másoknak is jó. Ha nem sikerül elsőre, minden rendben, legfeljebb úgy maradunk, ahogy voltunk, de már tudatosabban.

Szülőnek lenni
Nincs jobb egy jó családnál és nincs rosszabb egy rossz családnál.

Ami a hangyának a hangyaboly, a méhnek a méhkas az az embernek a család. Szülőnek lenni egy új szerep, nem csak magadért, valaki másért is felelősséget vállalni. Legyen szó anyai vagy apai oldalról nagy változásokkal jár a család alapítása, bővülése. Nem a gyermek megszületése tesz valakit szülővé, hanem az új szerep felvállalása. Számtalan bizonytalansággal, feszültséggel, kétséggel járhat ez az új élethelyzet.

Hivatás vagy állás?
Állni vagy haladni életutadon

Hivatás: Ami hív téged. Átvitt értelemben, életcél, amely életed vezérfonala, tevékenységeid legfőbb értelme.
Állás: Nos, mit is mondhatnánk az állás az állás.

Döntsd el mi fontos az életedben, miből, hol, hogyan szeretnél élni. Pár egyszerű, de korántsem egyszerűen megválaszolható kérdéssel hamar eljuthatunk a saját céljaidhoz.
És aztán hajrá! Ha szükséges szintén segítséggel.

Nehézségek ellenére, kitartani.
“Békés tenger nem nevel rátermett tengerészt.”

Ha azt gondolod: Abból úgy sem lehet megélni amivel foglalkozni szeretnél, akkor úgy is lesz.
Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.
Motivációként álljon itt Magyarország független órakészítő mestere Becsei Áron ( www.bexei.hu ), Manna natúr kozmetikumok ( www.manna.hu ) története.

Saját igények!
Ismerd meg világod.

Valós vagy vélt igényeid elválasztása sokszor nem is olyan egyszerű feladat. Meg kell tudni különböztetni azokat az igényeket, amit a szüleid, párkapcsolataid, média, társadalmi elvárások alapján érzel magadénak és azokat amik valóban a tieid.

Meditáció
Megtalálni azt, ami közben megszűnik a külvilág

Meditáció (elmélyedés) nélkül igen nehéz az önismeret! Meditálni a mai világban, hogyan? Találnod kell egy olyan elfoglaltságot, amely közben számodra megszűnik a külvilág.

Az elakadást, problémát nem lehet megoldani ugyanazon a gondolkodási szinten, ahol létrejött. Ahhoz, hogy újabb felismerésekhez juss, nézőpontot kell váltanod! Ki kell tudnod iktatni, ha kezdetben csak egy kis időre is a külső zavaró tényezőket. Hazugságaink és apró csúsztatásaink annyira megszokottá tudnak válni az évek során, hogy éber tudatállapotban szinte észre sem lehet venni őket.
Ez segítség nélkül nem egyszerű!

Meditációban közelebb vagy a lelked tiszta mélységéhez és távolabb a felszíni ego becsapásától, ezért őszintébb, igazabb válaszokat tudsz találni.
Ha eddig csak éber tudatállapotban végeztél önismereti munkát, akkor itt az ideje, hogy elkezdd a valódi mély önmegismerést a befelé figyelés és elmélyedés útján!

Ego mellett meghallani lelked hangját.„Az ego és a tudás fordítottan arányosak.Minél több a tudás, annál kevesebb az ego.Minél kevesebb a tudás, annál több az ego.”(Albert Einstein)

Mi is az ego? Felháborodás, kritizálás, ítélkezés, panaszkodás, megsértődés. Az ego az tudattalanság, ismeretek hiánya. Az ego a minden tettet érzelem alapon irányító. Mint a félelem, hogy senkik vagyunk, hogy nem létezünk, nem számítunk, félelem a haláltól, elmúlástól. Az ego egy felügyelet nélkül hagyott agy, elme és tudatosság. Áldozatként érezni magunk az ego egyik nagy taktikája. Amikor kritizálnak, hibáztatnak, szidnak valamiért, akkor az ego az, ami rögtön reagálna, védené magát. Az ego a tapasztalatok által programozott reakciógép mely az adott ingerre, külső hatásra egy betanult, gondolkodás nélküli – reflexszerű – választ ad.

Előbbiek ellenére az egora szükség van. Ő vigyáz a fizikai testünkre. Etet, itat, ha szükséges menekülésre késztet. Ő a mi túlélő reakciókészletünk.
Bár szükségszerűen létezik, nem veheti át az életünk minden területén a teljes irányítást. Ha ez megtörténik az nem az ego hibája, az a mi éberségünk hiánya.

Az első, és talán legfontosabb, amikor az ember rádöbben, hogy van egoja. Ahhoz az érzéshez hasonlít, amikor a gyerek elsőnek megpillantja képmását a tükörben. Ezzel el is értünk ennek az egésznek a lényegéhez: A tudatossághoz. Mert a tudatosság az ego leghumánusabb ellenszere. Nem küzd, nem harcol, nem birkózik vele. Figyeli.

Pár kapcsolat – párkapcsolat
Életszerepek: lány, nő, anya, fiú, férfi, apa

Miért érzed úgy: egyedül vagy? Hogyan találj őszinte társra? Mitől lesz jól működő egy párkapcsolat? Hogyan maradjatok meg, egy életen át boldogságban? Hol van a lány, nő, anya, fiú, férfi, apa szerepek helye? Milyen képességek fejlesztése szükséges párkapcsolathoz: általános intelligencia, érzelmi Intelligencia, pénzügyi intelligencia,…? Gyermekvállalás, családdá válás? Rengeteg kérdés, amire nem is olyan egyszerű megtalálni segítség nélkül a választ.

Pénzügyi ismeretek, tudatosság
Életünk során nagyon sok hosszútávú döntésünk kapcsolódik a pénzhez.

Alapvető jelentőségű, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzünk pénzügyi téren. Egy-két rossz pénzügyi döntéssel ugyanis nem csak saját magunkat, de akár családunk tagjait is nehéz helyzetbe hozhatjuk.

Fontos, hogy értsünk a pénzügyekhez: ha bemegyünk egy pénzügyi intézménybe, tudjuk, milyen termékről beszélnek nekünk, és legyünk tudatában annak mit írunk alá, amiket nem mondanak el a termékekről, illetve mik azok hátulütői. És egyáltalán: mely pénzügyi termékekre van szükségünk, és melyekre nem.

Fontos előre gondolkodnunk, számolni, tervezni élethelyzetünk változásával, váratlan kiadásokkal.