IT DETOX

Rengeteg a telefonfüggő.

Csak az időt szeretnéd megnézni a telefonodon, de mire észbe kapsz már megint a sokadik applikáción függsz. Aztán zsebre rakod a készüléket, és továbbra sincs fogalmad arról, hogy mennyi az idő?

Csak ellenőrizni akarod, hogy írt-e neked valaki. Ha már éppen a kezedben a telefonod, megnézel néhány rövid videót, de valójában órákra ott ragadsz.

Ismerős? Az okostelefont sokféleképpen lehet definiálni, de az egyik lényege éppen az, hogy egy figyelemmágnes, ami minden pillanatban kész megkaparintani, megtartani a figyelmed. 

Az IT kikapcsolásával kapcsolódj az itt-hez!

Fontos helyén kezelni az IT lehetőségeit
Az IT (információs technológia) lehetőségei ugyanis se nem jók, se nem rosszak. Csak vannak, mint lehetőségek. Mindannyian a fizikai valóságban (offline) töltött időre születtünk. Hogy meg tudsz-e élni egy adott pillanatot vagy csak megosztani az rajtad múlik. A virtuális térben (online) töltött idő mellett tudni kell a való életben is érvényesülni. Megélni az itt és most pillanatát.

Gondold végig, mennyire jellemzőek rád:

 • Néha azon gondolkodom, túl sok időt töltök a hírek és a legfrissebb események követésével.
 • Zavar, ha nem tudom, mivel töltik az idejüket a barátaim.
 • Ha valahol jól érzem magam, minél több részletet szeretek megosztani erről, akár azonnal (például Facebookon).
 • Akkor is figyelemmel követem, mit csinálnak a barátaim, ismerőseim amikor éppen nyaralok.
 • Gyakran használom a közösségi oldalakat evés, így reggeli, ebéd vagy vacsora közben.
 • Lefekvés előtt és felkelés után tizenöt perccel is használok közösségi oldalt.
 • Több közösségi oldalt is használok párhuzamosan
 • Reggel felkelés után elsőnek a telefonomhoz nyúlok, azelőtt, hogy kedvesemet, családtagomat vagy velem együtt élőket kérdezném meg pl., „Hogy aludtál?”
 • Sohasem vagyok teljesen ott és azokkal szellemileg, ahol fizikailag.  Az ismerőseimmel találkozva például a munkatársaimnak írogattok, aztán a munkatársaimmal találkozva az ismerőseimnek.
 • Folyamatosan attól tartok, hogy lemaradok valamiről, ami máshol történik, mint ahol én vagyok.
 • Nem szoktam félretenni a telefonom lenémítva, nehogy megzavarjanak abban, amit éppen csinálok.
 • Többször érinted meg a telefonod, mint a szeretteidet.
Kattintásra kattanva

Te döntöd el mennyi időt töltesz a virtuális és a fizikai kapcsolataiddal. Mennyit a közösségi oldalakon mások életével és mennyit a saját életeddel, családoddal, gyermekeiddel. Ne feledd, hogy gyermekeink minket másolva tanulnak, személyes felelősségünk jövőjük. Fontos felismerni a különbséget példálózás és a példamutatás között. Ha azt látják, hogy te állandóan a neten lógsz mit várhatsz tőlük?

Persze az agyunknak sem tesz jót a folytonos igénybevétel. Az ideális működéshez szünetekre lenne szüksége a koncentrációban, hogy visszatérhessen a nyugalmi állapotába. A virtuális tér nem így működik, sohasem pihen, állandóan történik valami.
Mindig van megoldás, hogy időnként akár még a világhálón is tarts egy kis szünetet. A feladatod semmi más, mint hogy két teljes percig csak relaxálj:
Kattints ide!

Napi pár órát OFFLINE

A világon több milliárd ember használ különféle közösségi oldalakat. Átlagosan két órát töltenek minden egyes nap azzal, hogy pörgetnek, lájkolnak, megosztanak, hozzászólnak, szmájlizgatnak, vagy csak olvasgatnak különféle posztokat.
Naponta a 24 órádból 2, bizony nem kevés. Ha ennyit olvasnánk, jógáznánk, meditálnánk, sétálnánk a természetben, zavartalanul elmélyednénk valami számunkra fontosban, az egyértelműen meglátszana életünkön. Gondolod, hogy az interneten szörfölés nem?

Akkor most töltsek órákat internet nélkül? Miért is ne, végül is a te életed. Kezd el ma! Lehet, hogy egyelőre neked is elképzelhetetlen, de ha szeretnéd működni fog. Íme pár egyszerű lehetőség első lépésnek:

 • Lépd át a generációs szakadékokat OFFLINE! Beszélgess azokkal élőben, akik nem, vagy nem szívesen használják az IT kommunikációs csatornákat. Lehet több mondanivalótok van egymásnak, mint gondolnád.
 • Figyelj nagyon a fizikai kontaktuson alapuló kapcsolataid ápolására. Hidd el, nagyon fontosak!
 • Rengeteg technika van arra, ha úgy érzed túl sokat rabol az idődből a céltalan internethasználat. Kezdd napi pár perccel és tudatosan növeld az időt amíg nem használsz netet.
 • Keress olyan elfoglaltságokat, amihez nem szükséges internet, sőt elmélyült művelésében, különösen károsan hat zavaró jelenléte.
MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

Mesterséges intelligenciának (MI vagy AI – az angol Artificial Intelligence-ből) általában egy gép, program vagy mesterségesen létrehozott tudat által megnyilvánuló intelligenciát nevezünk. A mesterséges intelligencia világszerte nagy ütemben fejlődik.
De mi is az az intelligencia, tudat? Mire való az MI és mire nem, mikor segít és zavar össze minket, és miért ijeszt meg annyi embert? Másolunk, alkotunk, teremtünk, ahogy fejlesztjük? Mi fejlesztjük vagy már önmagától fejlődik? Mi a célja, ha van egyáltalán? Mikor, hol találkozhatunk vele? Kizárható a hétköznapjainkból vagy már az életünk része?

Filterekkel tarkított virtuális én

Az IT lehetőségeit csak tudatosan érdemes használni. Egy közösségi oldal felhasználóját, az is negatívumként érinti, ha elhiszi: mások élete valóban olyan boldog, sikeres, izgalmas és fényes, mint az oldalukon szereplő szépen filterezett képeken. Agyunk óhatatlanul is összehasonlítja a mi élethelyzetünkkel. Pedig az ott megjelenő életek sokszor szűrt valóságok. Így folyamatosan torzulhat, sérülhet énképünk. Tényleg szükséged van erre?

Multitask – Singletask

A többfeladatos (multitask) kifejezést eredetileg a számítástechnikában használták. A gépek látszólag képesek több programot futtatni egyszerre. Az egyszerre történő végrehajtás azért csak látszólagos, mivel egy processzor egy időben csak egyetlen utasítást képes végrehajtani. Az egyszerre futó programok valójában nagyon gyorsan váltakozva futnak: egy kicsit fut az egyik, majd megáll, és fut a másik, majd a harmadik, és egy idő múlva ismét az első. Ezek a folyamatok folyamatosan versengenek a processzorért.

A multitask az IT technológiával együtt észrevétlenül beszivárgott az életünkbe, ami folyamatosan megosztott figyelmet jelent, vagyis „egyszerre” több dolgot végzünk. Ez a gyakorlatban különböző feladatok közti gyors váltást jelent. Mi emberek nem erre vagyunk “tervezve”. Ha állandóan ugrál a figyelmünk egyik feladatról a másikra, emelkedik szervezetünkben a kortizol nevű stresszhormon szintje, ettől aztán szellemileg kimerülünk. Ha ez tartósan így van, akkor elkezdünk szorongani, ami még több stresszt okoz, és ezzel be is indul az ördögi kör.

A kreatív gondolkodás, elmélyült alkotás, a koncentráció és a figyelem magas szintjét igényli. Ha állandóan ide-oda pattog a figyelmünk, ezekre nincs mód. Szerencsére napjainkban is elkerülhető, hogy az embert valami állandóan kizökkentse az elmélyedésben, ezáltal képes legyen egy dologra (singletask) koncentrálni.

Az IT kikapcsolásával kapcsolódj az itt-hez!

Akkor mi a megoldás? Tanuljunk például gyermekektől, házi kedvenceinktől. A gyermekek még képesek elmélyedni a játékban, kutyánkat sétáltatva megfigyelhetjük mennyire jelen tud lenni az eseményekben.
A kulcs elsősorban a figyelem helyes irányba terelése: Ha ugyanis a figyelmünk fókuszát folyamatosan kívülre irányítjuk, vagyis saját magunk belső történései helyett, külső eseményeket helyezünk a középpontba, éppen a legfontosabbról maradunk le: a saját életünkről.

Gaia Harmony IT DETOX

Célunk, hogy segítsünk. Kezdetben apró lépésekkel, tudatos célkitűzésekkel, programokkal, Neked. Ha te is szeretnél pozitív változást életedben, kövesd eseményeinket facebook oldalunkon. Aztán gyere és csatlakozz hozzánk, természetesen offline!